Haal meer uit je tuin met Feng Shui

Voel jij je prettig in je tuin? We zijn het inmiddels gewend om ons huis naar eigen wensen en behoefte in te richten. Maar hoe zit dat met de tuin? Daar zijn ook tal van mogelijkheden. De laatste jaren zien we onze tuin gelukkig steeds meer als verlengstuk van ons huis.

In magazines worden we overspoeld met voorbeelden van tuinen met mooie terrassen aangekleed met loungesets, een vuurkorf, buitenkeukens, overkappingen… Een goede ontwikkeling. Deze extra ruimte mogen en kunnen we goed benutten. Als hovenier juichen we dit uiteraard toe.

Echter wordt hierbij vaak vergeten dat de tuin onderdeel is van het groter geheel. Met andere woorden, je kunt veel meer uit je tuin halen! Ook al heb je een kleine tuin. Dat lichten we graag toe.

Een tuin die bijdraagt aan een goed gevoel

Je hebt vast al wel eens gehoord van de oude Chinese filosofie Feng Shui? Een manier van leven in harmonie met onze omgeving. Dit kun je zowel binnen als buiten toepassen. In de basis draait het om de goede balans in je leven, de verbinding met jouw omgeving en een natuurlijke stroming. Net zoals het van vitaal belang is om zelf elke dag te bewegen, betekent dit ook voor jouw omgeving.

In een Feng Shui tuin werken we met alle natuurelementen: water, hout, metaal, vuur en aarde. Dit kan zich uiten in het gebruik van bijvoorbeeld kleuren, geluid, richtingen, licht, materialen en vormen. Maar ook letterlijk gebruik van de elementen. Alles dient zodanig op elkaar te worden afgestemd dat er een harmonie wordt gecreëerd. Of beter gezegd, dat de energiestromen om je heen zo optimaal mogelijk kunnen stromen. Wat dat voor jou kan betekenen? Een aangenaam gevoel in je tuin, het gevoel energie te krijgen van je omgeving of dat je juist tot rust kunt komen. Ook wel de plek waar jij je thuis voelt. Dit is voor ieder persoon anders.

Van koel en kleurloos naar warm en kleurrijk

Tuinen die met name zijn voorzien van bestrating voelen vaak koud, kleurloos en stijf aan. Als we hier borders met beplanting aan zouden toevoegen, creëren we al een ruimte met meer dynamiek en kleur. Gaan we nog een stap verder, zoals het toevoegen van een waterelement, dan komt er beweging in de tuin en krijgt het een geluid.

Met Feng Shui als uitgangspunt ontwerpen we de tuin met jou, het huis en de rest van de omgeving in gedachten. Stap voor stap werken we aan een tuin die op dit moment bij jou in je leven past.

Tip

Bekijk je tuin eens met de vijf elementen in gedachten. Hoe voelt de tuin aan? Wat mis je in je tuin en wat is er te veel aanwezig? Neem deze informatie mee in het kennismakingsgesprek.

De vijf elementen

Er zijn veel voorbeelden te noemen per element. Om je een idee te geven vind je hieronder een kort overzicht.

Water

Het Water element wordt geassocieerd met nieuwe kansen, je carrière bijvoorbeeld, maar beïnvloed ook onze emoties, gevoelens en intuïtie. Denk hierbij aan de spiegel die gecreëerd wordt bij stilstaand water. Het reflecteert wie jij bent. Water is een verkoelend en verzachtend element.

Water voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren (donker)blauw, donkergrijs en zwart;
 • golvende lijnen (de vorm van water);
 • vijver, watervallen e/o fonteintjes.

Hout

Het element Hout staat voor groei, vooruitgang en uitbreiding. Hout beïnvloedt ook het familiegeluk. Denk bijvoorbeeld aan de ‘stamboom’, de voortzetting van de familielijn.

Hout voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren groen en bruin;
 • hoge vormen en lijnen;
 • bomen, bloemen en planten;
 • en natuurlijke materialen zoals houten meubels en vlonder.

Vuur

Letterlijk gezien is Vuur warm, heet, licht en helder. Vuur heeft een sterke en overweldigende energie. Kijk maar eens hoe snel een brand zich kan verspreiden. Dat betekent dat dit element vaak getemperd dient te worden. Het element wordt geassocieerd met gezelligheid, geluk en vriendschap.

Vuur voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren rood en paars;
 • driehoekige en puntige vormen;
 • rood en paars bloeiende bloemen;
 • en materialen als kaarsen, openhaard, barbecue en lampen.

Aarde

Het element Aarde staat voor de basis, stevigheid en kracht. De bodem en de lijnen die een tuin vormen. Dit element wordt geassocieerd met veiligheid, traditie, kalmte en zorgzaamheid. Een tekort aan Aarde kun je opmerken door concentratieproblemen (je niet kunnen aarden, oftewel focussen).

Aarde voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren geel, beige, bruin en oranje;
 • vierkanten en rechthoekige vormen;
 • lage, zware stenen;
 • en grasvelden, heggen, schuttingen en pergola’s in Aarde vormen.

Metaal

De associatie met Metaal is creativiteit, oog voor detail en het creëren van welvaart en vermogen. Metaal staat ook voor naar binnen kerende beweging, het proces van het verzamelen.

Metaal voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren wit, grijs en zilver;
 • Ronde en ovale vormen;
 • En metalen materialen zoals bakken, barbecue, beelden of tuinsets.