5 elementen: creëer een tuin vol energie

Het doel van de oosterse filosofie Feng Shui is de levensenergie (Chi) vrij te laten stromen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen. Maar het begint met het begrijpen van de 5 natuurelementen: water, hout, metaal, vuur en aarde.

Beweging en verbinding

Volgens het traditionele Chinese denken is alles in beweging en kan het elkaar beïnvloeden. Er is een cyclus vastgesteld dat in veel dingen is terug te zien, zoals de seizoenen. Elk seizoen is verbonden met een element. Volgens het traditionele Chinese denken is er een vijfde seizoen, de nazomer. Van Vuur (zomer) gaan we naar Aarde (nazomer), vervolgens Metaal (herfst) etc. Elk element voed het volgende element. Maar is een element uit balans, dan kan het een ander element positief of negatief beïnvloeden. Het is een doordacht spel van de natuur.

VuurZomerDe natuur staat in volle bloei, explosieve energie.
AardeNazomer De oogsttijd. De natuur beleeft een laatste bloeitijd en bereidt zich voor op de herfst.
Metaal HerfstDe natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht.
WaterWinterDe natuur is in rust, geconcentreerde energie.
HoutLenteDe natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht.

De vijf elementen en je tuin

Probeer de 5 elementen toe te passen in je tuin. Belangrijk daarbij is om natuurlijk de elementen te begrijpen, maar vooral om jezelf af te vragen waar jij behoefte aan hebt. Hoe sta jij op dit moment in het leven? Waar krijg je energie van? Zie het als een puzzel om voor jezelf de juiste balans te vinden. Op verschillende manieren kun je spelen met de elementen in je tuin. Ontdek de voorbeelden hieronder maar eens.

Water

Het Water element wordt geassocieerd met nieuwe kansen, je carrière bijvoorbeeld, maar beïnvloed ook onze emoties, gevoelens en intuïtie. Denk hierbij aan de spiegel die gecreëerd wordt bij stilstaand water. Het reflecteert wie jij bent. Water is een verkoelend en verzachtend element.

Water voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren (donker)blauw, donkergrijs en zwart;
 • golvende lijnen (de vorm van water);
 • vijver, watervallen e/o fonteintjes.

Hout

Het element Hout staat voor groei, vooruitgang en uitbreiding. Hout beïnvloedt ook het familiegeluk. Denk bijvoorbeeld aan de ‘stamboom’, de voortzetting van de familielijn.

Hout voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren groen en bruin;
 • hoge vormen en lijnen;
 • bomen, bloemen en planten;
 • en natuurlijke materialen zoals houten meubels en vlonder.

Vuur

Letterlijk gezien is Vuur warm, heet, licht en helder. Vuur heeft een sterke en overweldigende energie. Kijk maar eens hoe snel een brand zich kan verspreiden. Dat betekent dat dit element vaak getemperd dient te worden. Het element wordt geassocieerd met gezelligheid, geluk en vriendschap.

Vuur voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren rood en paars;
 • driehoekige en puntige vormen;
 • rood en paars bloeiende bloemen;
 • en materialen als kaarsen, openhaard, barbecue en lampen.

Aarde

Het element Aarde staat voor de basis, stevigheid en kracht. De bodem en de lijnen die een tuin vormen. Dit element wordt geassocieerd met veiligheid, traditie, kalmte en zorgzaamheid. Een tekort aan Aarde kun je opmerken door concentratieproblemen (je niet kunnen aarden, oftewel focussen).

Aarde voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren geel, beige, bruin en oranje;
 • vierkanten en rechthoekige vormen;
 • lage, zware stenen;
 • en grasvelden, heggen, schuttingen en pergola’s in Aarde vormen.

Metaal

De associatie met Metaal is creativiteit, oog voor detail en het creëren van welvaart en vermogen. Metaal staat ook voor naar binnen kerende beweging, het proces van het verzamelen.

Metaal voeg je toe door gebruik te maken van:

 • de kleuren wit, grijs en zilver;
 • Ronde en ovale vormen;
 • En metalen materialen zoals bakken, barbecue, beelden of tuinsets.